yambolbasketball.com
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
Untitled Document
ПЪРВА ПОБЕДА КАТО ГОСТ
2 февруари 2022


Истинска драма се разигра в зала „Балканстрой“ в мач от 17 кръг на НБЛ. Като гост Ямбол обърна домакините си от Спартак Плевен след продължение с 95:88. В редовното време нещата приключиха при 81:81.

След няколко смени на водачеството в началото, Ямбол първи излезе напред с 14:11 чрез Александър Матушев и Кръстан Кръстанов. Домакините отговориха чрез Николай Стоянов, Максим Корниенко и Николай Маринов, за да обърнат до 19:15. Джеремая Пейдж фиксира 17:19 в края на първата част. През втория период Спартак стигна до аванс от 7 точки чрез Мартин Маринов, Ивко Ивков и Максим Корниенко, но Ямбол отвърна чрез Александър Матушев, Кръстан Кръстанов и Дарин Иванов за 29:30. Плевенчани направиха серия от 13-2, дело на Симеон Илиев, Николай Маринов и Николай Стоянов, за да стигнат до 43:31 в своя полза след 20 минути.

След паузата Ямбол не се отказа и се доближи на 6 точки чрез Тадж Ридли, Александър Матушев и Георги Герганов. Николай Стоянов и Димитър Маринчешки отново направиха преднината на Спартак двуцифрена за 51:39. Тадж Ридли и Джеремая Пейдж продължиха да тормозят съперника и дадоха нов шанс на ямболии, които изравниха за 55:55. Далечен снаряд на Божидар Аврамов върна лидерството на отбора му за 58:55. От другата страна Тадж Ридли вкара за 57:58. Симеон Илиев и Ивко Ивков сложиха край на 30-те минути с 62:59. През последната част интригата се запази, след като По Брайънт сложи ново равенство на таблото за 66:66. Кош и успешен наказателен удар на Мартин Маринов изведоха Спартак до 70:66. Кръстан Кръстанов не трепна за 69:70. Нова бомба на Божидар Аврамов и кош на Димитър Маринчешки отново върнаха разликата на 6 точки. Няколко грешки на Ямбол не бяха подминати от последния, който сложи на таблото 79:69. Тадж Ридли и Джеремая Пейдж не бяха готови да наведат глави и не сбъркаха за 74:79. Божидар Аврамов също не пропусна за 81:74. Няколко успешни наказателни удари на Александър Матушев и тройка на Джеремая Пейдж направиха драмата пълна за 81:81 12 секунди преди сирената. В последната атака за двубоя Мартин Маринов се вдигна, но времето не му стигна, макар че вкара.

Ямбол излезе напред с 11 точки, дело на Александър Матушев, Джеремая Пейдж и Кръстан Кръстанов. Николай Маринов и Симеон Илиев вкараха зад дъгата, но това не се оказа достатъчно на домакините, които бяха в допълнителните 5 минути без Николай Стоянов и Божидар Аврамов.

Кръстан Кръстанов завърши с 22 точки и 17 борби и игра 44 минути за победата. Джеремая Пейдж и Александър Матушев добавиха съответно 27 и 22. 14 точки вкара Тадж Ридли.

26 точки и 11 борби за Спартак отчете Димитър Маринчешки, 12 вкараха Николай Стоянов и Симеон Илиев. Аврамов се отчете с 10 точки и 8 асистенции.

На 7 февруари Спартак Плевен ще гостува на Черноморец, а два дни по-късно Ямбол ще играе с Рилски спортист.

Тони Дечев, старши-треньор на Ямбол:

"Oтборът изглеждаше по-добре. Това е факт. Изненада ме това, че през второто полувреме изглеждахме по-добре отколкото през първото. Явно наистина на момчетата им трябва още игрово време. Специално говоря за двете млади момчета - Георги Герганов и Константин Тошков. Днес видяхте, че имахме големи амплитуди, които се дължат със сигурност и на това. Много пъти съм го казвал вече, ние сме поели този риск. Опитвам се да им давам минутите, които трябва да вземат. Такива мачове ще им помогнат да напредват много. Днес играхме добре. Поздравявам момчетата. Страхотна победа за нас. Явно има отбори, срещу които играем добре, и такива, срещу които не можем. Давам като пример Академик, който всяка година си ни бие като тъпан. Срещу Спартак играем успешно, независимо в какво състояние сме. Нищо не се е променило отпреди три дни.
Най-голямата разлика бе 12 точки. Може би и Спартак се успокои, след като направиха разликата 11 точки за втори път. В този момент като че ли моите момчета се събудиха. Изиграхме четвъртия период с добра защита, както и борбата. Днес всички се бориха. Не искам да коментирам никой конкретно като игра. Мисля, че целият отбор заслужава едно голямо Браво."

Кръстан Кръстанов, Ямбол:

"Доста тежък период за нас през последните седмици. Борихме се с коронавирус. Дълго време на тренирахме. Горе-долу сме на една седмица тренировки. Знаехме, че трябва да се реваншираме в този мач след онзи в Пловдив. Показахме, че каквото и да става ще се борим от първата до последната секунда. Дори когато изоставахме с 10 точки 2 минути преди края, не спряхме да се борим. И двата отбора заслужаваха да победят, но в крайна сметка късметът бе на наша страна. Мотивация ми даде рождения ден на моята приятелка. Искам да я поздравя и да й кажа, че я обичам. Казах й, че тази победа ще бъде за нея."

Тодор Тодоров, старши-треньор на Спартак Плевен:

"За момента не искам да коментирам толкова баскетболно. Вижда се, че при 10 точки, 2 минути преди края, изпускаме двуцифрен аванс с идеята, че мачът е свършил. Това са хора, които играят доста време баскетбол и не могат да си го позволяват. Не знам какво да кажа в този момент. Не искам да казвам по-силни думи. Преди началото на двубоя им казах, че от нас зависи всичко как ще протече. Ние трябва да си изпълним целите. На полувремето им казах, че не ме интересува резултата, а това да се променим като отбор. Не се получи. Надявам се да си извадим поуките от това нещо.
Не трябваше да оставяме нещата да се решават в последните секунди. Дали е трябвало да вземем други решения, анализът ще го покаже. Опитах се да обясня и преди мача, че в период, в който имаме два мача за месец, се стига и до това да излезем от игрови ритъм с това, че нямаме и добър тренировъчен процес. Без да ни служи за оправдание. Въпреки всички проблеми, 2 минути преди края влизаме с 10 точки. Дори и да не сме готови за това нещо, трябва да го изконтролираме и да стигнем до победата."

Untitled Document